Centrum Medyczne Gabinter

Anna Sobalska - dietetyk

 

Dietetyk kliniczny

Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego oraz Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach. Posiada wieloletnią praktykę zdobytą w placówkach medycznych, poradniach dietetycznych i psychologicznych, oddziałach szpitalnych oraz klinice leczenia niepłodności. Skutecznie pomogła wielu osobom w walce z nadwagą i otyłością. Ma doświadczenie w profilaktyce oraz leczeniu chorób dietozależnych, nietolerancji i alergii pokarmowych oraz niedoborów żywieniowych. Bilansuje jadłospisy dla dzieci, młodzieży i osób dorosłych. Oferuje wsparcie w redukcji masy ciała oraz budowaniu zdrowych nawyków żywieniowych.

Specjalizuje się w dietoterapii:

Niedowagi, nadwagi i otyłości

Insulinooporności oraz cukrzycy typu I i II

Niedoczynności i nadczynności tarczycy, choroby Hashimoto

Zaburzeń hormonalnych

Endometriozy

Chorób zapalnych stawów (RZS, ZSKK, dny moczanowej, tocznia rumieniowatego)

Chorób naczyniowych mózgu

Chorób układu krążenia (nadciśnienia tętniczego, miażdżycy)

Zaburzeń gospodarki cholesterolowej

Problemów skórnych (AZS, ŁZS, trądziku)

Zakażeń bakteryjnych, pasożytniczych i grzybiczych

Osteoporozy

Anemii

Konsultacja dietetyczna

Pierwsza konsultacja trwa około godziny. Podczas rozmowy

przeprowadzony zostanie dokładny wywiad zdrowotno-żywieniowy, na

podstawie którego dietetyk pozna i oceni Twoje dotychczasowe nawyki

żywieniowe. Przy braku przeciwwskazań zdrowotnych zostanie wykonana

analiza składu ciała wykorzystująca metodę bioimpedancji elektrycznej.

Dzięki pomiarom poznasz masę ciała, zawartość tkanki tłuszczowej,

otłuszczenie narządów wewnętrznych, zawartość masy mięśniowej i wody w

organizmie oraz wiele innych parametrów. Następnie, na podstawie

uzyskanych informacji, omówione zostaną wstępne zalecenia żywieniowe.

Poznasz również proponowany dalszy plan leczenia żywieniowego.

Jak przygotować się do pierwszej wizyty?

Dostosuj swój ubiór, aby czuć się komfortowo. Pomiar wykonywany jest na boso.

Postaraj się nie spożywać posiłków na 2 godziny przed wizytą

W dniu badania unikaj napoi zawierających kofeinę (kawa, herbata, napoje energetyczne)

12 godzin przed pomiarem nie spożywaj alkoholu i unikaj dużego wysiłku fizycznego

Jeśli w ciągu ostatnich miesięcy wykonywane były badania diagnostyczne zabierz ze sobą wyniki

Zabierz ze sobą listę przyjmowanych leków oraz suplementów diety

Plany żywieniowe

W trakcie konsultacji możesz wykupić jadłospis (7-dniowy lub 14-dniowy). Na podstawie uzyskanych informacji, biorąc pod uwagę występujące choroby, niedobory żywieniowe, alergie, czy nietolerancje pokarmowe, dietetyk ułoży indywidualnie dobraną i odpowiednio zbilansowaną dietę. Dodatkowo uwzględni preferencje żywieniowe tak, aby dieta była jak najlepiej dopasowana do Twoich potrzeb. Oprócz tego do każdego jadłospisu otrzymasz:

listę zakupów

rozpisane zalecenia dietetyczne

indywidualnie dobraną suplementację.

 

Konsultacja kontrolna

Konsultacje kontrolne odbywają się co ok. 4 tygodnie. Trwają 30 minut.

Podczas wizyt sprawdzane są efekty stosowanej diety oraz zaleceń

dietetycznych. Wykonywana jest ponowna analiza składu ciała w celu

porównania wyników otrzymanych na poprzedniej wizycie. Konsultacja

kontrolna, to również okazja do wyjaśnienia wszelkich wątpliwości

dotyczących diety, a także wskazania ich rozwiązań. Na koniec konsultacji

omawiane są kolejne kroki współpracy.

Jak przygotować się do konsultacja kontrolnej?

Przygotuj się do wykonania analizy składu ciała: dostosuj swój ubiór (pomiar wykonywany jest na boso).

Nie spożywaj posiłków w ciągu 2 godzin przed wizytą oraz 12 godzin przed pomiarem unikaj alkoholu i dużego wysiłku fizycznego.

Jeśli zostały wykonane nowe badania – zabierz wyniki ze sobą.

napisz do nas